"Het leven in een mijnwerkerskolonie en de verwevenheid met de mijnen en de kerk komen goed naar voren. Ik ben van je personages gaan houden en wilde nog geen afscheid nemen. Het boek heeft een diepe indruk op mij gemaakt.
’’Renate B. 

“Wat een prachtige roman. De mooie dialogen en de uitgediepte, complete karakters maken dat zelfs ik, geboren in 1993, me goed kan inleven in het verhaal.
Ik vond het oprecht jammer toen het verhaal ten einde was.’’
Laura V.

“Ik werd meteen gegrepen door de personages. Iedereen, die in de vorige eeuw noodgedwongen moest verhuizen naar elders, maar ook hun kinderen en kleinkinderen, zullen zich in de hoofdpersonen herkennen.
De link die wordt gelegd met de huidige immigratie is zeer treffend.”
Riet T.

“Het verhaal heeft heel veel parallellen met de geschiedenis van mijn voorouders. De hoofdpersonen zijn maximaal uitgediept, waardoor je als lezer een eerlijk beeld krijgt van hun karakters en vooral hun worstelingen, die worden getoond in globale en regionale tijdsbeelden. Nu nog geduld uitoefenen totdat de film te zien is.”
Tinie G.

”Dit boek in een ruk uitgelezen! Je wilt de hoofdpersonen leren kennen en daardoor niet stoppen met lezen. Je hoopt dat de migratie slaagt. Het verhaal neemt een verrassende wending en zet je aan het denken. Ik hoop op een vervolg van deze schrijver. Dit boek is echt een pareltje.”
Veerle D.

“Ik heb het boek al twee keer gelezen en beide keren werd ik gegrepen door het verhaal. Het boek leest goed weg en schetst daarnaast een mooi tijdsbeeld van Drenthe en Limburg. De personages zijn goed uitgewerkt en tegen het einde van het boek wil je niet dat het verhaal is afgelopen.”
Marten D.

“Ik herkende in het boek meteen mijn ouders. Zij verhuisden ook uit armoe van Drenthe naar Limburg zodat mijn vader, zoon van een turfsteker, naar de mijn kon gaan ook. Ik vind het mooi en aangrijpend hoe u de lotgevallen van de hoofdpersonen beschrijft.”
Tiny V.


“Wat een ongelofelijk mooi boek. Vanaf het begin zag ik alles levendig voor me. Ook mooi hoe u een aantal taboe-thema's van toen, maar helaas ook van nu, in het verhaal heeft verwerkt. Van het einde werd ik heel emotioneel.
Ben nu al heel benieuwd naar de film.”
Myriam C.

“Met name de boeken van Marcia Luijten en Joep Dohmen hebben mij een breder retrospectief gegeven op de tijd en omgeving waarin ik ben opgegroeid. Jouw boek heb ik als een waardevolle aanvulling hierop ervaren. Het beschrijft ook goed de verstikkende dwang tot integratie en assimilatie van migranten.
Het is een mooie bijdrage aan de rijkdom van de literatuur.“
Jan C.

“Hoe pijnlijk de herkenning! Afkomstig uit het Noorden, wonen wij al 33 jaar in Limburg en nog steeds hebben wij het gevoel dat we moeten inburgeren, ons aanpassen. Ondanks alle moeite die wij daarvoor hebben gedaan.
Dank voor dit prachtige boek, ik voel me gesterkt!”
An D.

“Ik denk dat het werken in de mijn en in de mijnstreek vaak opgehemeld wordt. De kameraadschap was inderdaad geweldig, maar de sociale  druk wordt meestal ontkend. De link met de "emigratie" in eigen land naar de vluchtelingen van nu is in het boek erg mooi uitgewerkt. Mijn voorouders kwamen uit Gelderland om in de mijn te werken.
Ik besef nu hoe moeilijk dat voor hen moet zijn geweest.”
Emmy R.

“Het verhaal van Derk en Aaltje geeft een schrijnend beeld van een zoektocht naar een beter leven. Een zoektocht die niet gebonden is aan plaats en tijd. De ┬ároman heeft mij van het begin tot het einde geboeid. Tijdgebrek is de enige reden dat ik er nog twee dagen over gedaan heb om het boek uit te lezen. Chapeau!”
Benny S.

Wat vinden de lezers van de roman Stoffig Licht?

Home

Achtergrond-
informatie

Boek en film

Recensies

Contact en
bestellen

Boekuitgaven